domowe, Kulinaria

Serduszko dla babci i dziadka

Babcie i dziadkowie są najcudowniejszymi osobami na świecie. Zawsze mają masę cierpliwości, otarcia po ich buziaku przestają boleć i zawsze mają coś słodkiego żeby poczęstować swoje wnuczki <3 Zawsze uważałam, że nie ma piękniejszych prezentów jak te, które są wykonane własnymi rękami, nawet jeśli nie mają idealnych proporcji :) Nasz Chomiczek ma niesamowitą frajdę z… Read More Serduszko dla babci i dziadka

Kulinaria, Sport i zdrowie

Chcę schudnąć, ale lubię się najeść. Czyli Intermittent fasting.

Lubię trenować. Robię to średnio 3x w tygodniu i staram się zachować pewną regularność. Tylko to sprawiło, że moje ponad 100kg nie wyglądało bardzo źle. Jakby jednak do tego nie podchodzić – przy niecałym 180cm wzrostu, było to „trochę” za dużo. Dodajmy do tego frustrację spowodowaną wspomnieniami młodzieńczej formy i w końcu stwierdziłem, że trzeba wziąć… Read More Chcę schudnąć, ale lubię się najeść. Czyli Intermittent fasting.

domowe, Kulinaria

Śniadanie mistrzów – pomysł na naleśniki

Weekend to jedyny czas, kiedy mogę sobie pozwolić na zabawę w układanie jedzenia na talerzu :) Lubię eksperymentować i łączyć smaki. Tym razem chciałam”pozbyć się” lodówkowych resztek więc zrobiłam naleśniki. Co włożyłam do środka: Awokado Ser długodojrzewający Szynkę parmeńską Całość obsmażyłam na chrupiąco na patelni i podałam z domowym sosem czosnkowym, pomidorkami daktylowymi, oliwkami czarnymi… Read More Śniadanie mistrzów – pomysł na naleśniki

Kulinaria

Kolorowy obiad? Proszę bardzo!

Obiad iście po królewsku! Jak już znajduję wolniejszą chwilę, to lubię się pobawić trochę w kuchni – powstają wtedy takie pyszności: Zupa krem: 0,5 litra rosołu/bulionu – może być z kostki rosołowej puszka kukurydzy konserwowej sól i pieprz do smaku grzanki lub chrupiące kulki (ja użyłam tych drugich) 2-3 łyżki stołowe śmietany 1 łyżka stołowa… Read More Kolorowy obiad? Proszę bardzo!

Kulinaria

Dyniowe pierożki z pieca

#wegewyzwanie to najlepsze co mogłam wymyślić dla swojego zdrowia i kreatywności w kuchni :) Inspirując się Jadłonomią odkrywam nowe kuchenne zakamarki. Kuchnia bezmięsna wymaga ciut więcej finezji żeby się nie znudziła – przynajmniej tak jest w moim przypadku. Z racji tego, że trwa sezon na dynie zrobiłam z niej nie tylko zupę krem, ale także pierożki… Read More Dyniowe pierożki z pieca